Op vrijdag 21 april werd de 9de ronde van de Limburgse Interclubs gespeeld. Alle ploegen kwamen samen in CC Oost te Houthalen-Oost voor de gemeenschappelijke ronde. Aangezien KA+ te Hasselt de huurprijzen zodanig verhoogd heeft dat het niet meer te betalen was, speelt deze club nu in Kermeta te Kermt waardoor het geen optie meer was om de gemeenschappelijke ronde in KA+ te houden. En - mijn balans althans - we kunnen zeker zeggen dat de organisatoren van de club van Houthalen-Oost erin geslaagd zijn om een goede organisatie op poten te zetten. Alvast hartelijk dank hiervoor.

Sportief was er ook heel veel spanning. Om te beginnen het kampioenschap in eerste afdeling. Houthalen-Oost 1 stond voor een loodzware opdracht. Enkel als de ploeg met 12-4 zou winnen van leider NLS, dan waren ze kampioen. Ze zijn ervoor gegaan en lange tijd hing de verrassing in de lucht, maar uiteindelijk wist NLS middels twee remises (borden 1 en 4) de schapen op het droge te krijgen. Gezien het ganse seizoen een verdiende overwinnaar. Even spannender of misschien iets meer spannend was de degradatiestrijd in eerste. Hasselt 1 en Eisden 1 stonden beide op de voorlaatste plaats met exact evenveel bordpunten en matchpunten. Een plaats hoger stond Heusden-Paal 1 met maar één bordpunt meer. En op de laatste speeldag stond de wedstrijd Hasselt 1 - Heusden-Paal 1 geprogrammeerd, terwijl Eisden 1 tegen het sterkere Landen 1 moest. In het begin hielden de drie ploegen gelijke tred: bij Eisden 1 hielden de zwartspelers remise, terwijl bij Hasselt 1 en Heusden-Paal 1 er ook twee remises waren op de laagste borden. Even later behaalden de Eisdense witspelers ook een remise (waardoor de match op 8-8-gelijkspel eindigde). En dan was het lang wachten op de uitslag in de andere ontmoeting. Maar langzaam maar zeker buitte Heusden-Paal 1 het elo-overwicht uit en uiteindelijk wonnen ze de wedstrijd met 10-6. Hiermee degradeert Hasselt 1 samen met het reeds veroordeelde Landen 2 naar de tweede afdeling.

In die tweede afdeling kwam leider Genk 1 niet verder dan een 8-8-gelijkspel tegen MSK-Dilsen 1. St.-Truiden 1 greep zijn kans en overklaste MSK-Dilsen 2 met 11-5. Hierdoor werd deze ploeg kampioen. Genk 1 behield nog net zijn tweede plaats met één bordpunt ten nadele van Hasselt 3. De degradanten waren nog niet mathematisch zeker voor aanvang, maar het zou toch een mirakel zijn geweest mochten Heusden-Paal 2 en MSK-Dilsen 2 niet eindigden op de 9de en 10de plaats.

In derde afdeling eindigden de twee beste ploegen op de eerste twee plaatsen, maar ook hier gebeurde op het laatste moment nog een leiderswissel. Houthalen-Oost 2 won maar met 7-9 van St.-Truiden 3, terwijl Hasselt 5 Tongeren overklaste met 11-5. Hierdoor werd Hasselt 5 nog kampioen met gelijk aantal bordpunten als Houthalen-Oost maar met meer matchpunten.

Over één ding was iedereen het eens. Zo'n gemeenschappelijke ronde, in het post-Corona-tijdperk, mocht zeker niet verdwijnen. Op nu naar volgend seizoen. De clubs dienen tegen 15 augustus door te geven hoeveel ploegen ze willen inschrijven (zeker in derde afdeling zou het kunnen dat er weer volgens het Zwitsers systeem gespeeld zal worden). De spelerslijsten zullen dan rond 10 september doorgegeven te worden. De speeldagen zullen begin-midden juli bekend gemaakt worden en de kalender met de ontmoetingen wie tegen wie op welke dag zal spelen, zal bij de algemene vergadering verspreid worden.

Ziehier de uitslagen van ronde 9. Ziehier de eindstand van de Limburgse Interclubs 2022-2023.

Veel schaaksucces in de zomerperiode.

Bijlagen
75ste_LIC 2022-2023 Uitslagen.xlsm [511.16Kb]
Upload Zaterdag, 29 april 2023 door Cornet Luc