De Schaakliga Limburg verzorgt al meer dan 15 jaar een website waar wij als bestuur een grote meerwaarde in zien: verslagen van toernooien en de bestuursvergaderingen; aankondigingen van toekomstige toernooien; partijen die nagespeeld kunnen worden; paringen, uitslagen en tussenstanden van het LIC en de LB, automatische e-mails op basis van de toevoegingen aan de website; en nog wel wat meer. 

Jullie hebben ongetwijfeld ook al gemerkt dat dit niet altijd vlekkeloos werkt. Iets meer dan tien jaar geleden werd de website grondig vernieuwd; nu al weer bijna 4 jaar geleden werden we zwaar geviseerd door een groep hackers; en verder zijn er de zeg maar dagdagelijkse beslommeringen die tijd vragen om de website in de lucht te houden.

Het overgrote gedeelte van die tijd heb ik dit behartigd. Voor de inhoud zorgden anderen - met een leeuwenaandeel voor Luc - maar de infrastructuur bewaken en herstellen of heropbouwen, de beveiliging ervan, het herinstellen van allerhande tabellen bij het begin van een nieuw seizoen, dat nam en neem ik ter harte.

Nu loop ik tegen problemen aan. Van die mate dat ik toch wel in mijn haren moet krabben. En van die mate dat ik via deze tekst een warme oproep doe naar geïnteresseerden die samen met mij een oplossing van die problemen kunnen bedenken.

Even wat technisch jargon: het huidige framework, Joomla! (mét uitroepteken), migreert naar een nieuwe versiereeks (4.x), en de oude versiereeks (3.x) gaat na de zomer geen updates meer krijgen. Joomla! was indertijd gekozen boven Wordpress, Drupal en andere kandidaten omwille van zijn low-code programmatie mogelijkheden. De externe plugins, modules en componenten waar - vrijelijk of tegen betaling - van gebruik gemaakt kunnen worden, overstijgen de mogelijkheden van een 'simpele' blog, en gaven onze website de functionaliteit die nodig was om jullie op de gewenste manier te kunnen bedienen.
De migratie loopt voor onze website bijzonder moeizaam en helemaal anders dan de vorige migratie (van de 2.x versiereeks naar 3.x versiereeks). In die mate dat ik nu geen oplossing heb om het LIC op dezelfde manier aan te bieden als nu. 

Dus ben ik op zoek naar technisch capabele schakers met wie ik samen een oplossing kan bedenken. Ik ben niet op zoek naar programmeurs die op zoek zijn naar een mogelijkheid om na hun werk een nieuw programma te schrijven. Er is een low-code oplossing nodig: de stabiliteit en de werking van de website mag zo min mogelijk afhangen van de aanwezigheid van één persoon die als enige in staat is om de virtuele los-het-op knop in te drukken, bij elk mogelijk probleem dat er op kan duiken. Misschien ben ik vastgeroest in mijn denken en zijn mijn pistes veel te star, waardoor ik een goede oplossing niet kan vinden. Ik wil met iemand samenzitten die mijn waanbeelden kan doorprikken en nieuwe ideeën kan aandragen. 

Eens we een weg vinden, start fase 2: de implementatie. Natuurlijk zou het geweldig zijn om ook daar nieuwe krachten voor te kunnen aanwenden. Maar eerst moet de eerste klip overwonnen worden.

Ben je tot hier geraakt en desondanks nog altijd aan het lezen? Dan heb je misschien interesse? Neem dan gewoon contact met mij op: 0485.530.587 of Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien. en dan heb je alvast mijn dank, en kijken we wat mogelijk is.

Dries