Elk jaar deelt de liga Limburg oorkondes uit: erkenningen van kleine, maar niettemin bewonderingswaardige schaakprestaties, neergezet in het afgelopen seizoen. Ik kan mij niet herinneren dat ik ooit zo'n hebbeding hebt mogen ontvangen. Maar ik kan mij ook niet voorstellen dat niet iedereen dat prominent wil, kan of mag inkaderen en ophangen in zijn salon. Toch blijkt dat zo te zijn... Jammer!

Wie herinnert zich nog wie furore maakte de eerste edities van het snelschaakkampioenschap? Bij wie rinkelt er nog een belletje bij de naam Juventus? Was het nu Jos Conings of Colement die het LIK domineerde in de beginjaren? En wie kent de winnaar nog van de Limburgse interclub 5, 6, of 10 jaar geleden? De oorkondes zijn een m.i. zeer goed initiatief, maar gaan niet ver genoeg: waar is het archief van al die oorkondes, waar is het palmares van de voorbije edities van elk toernooi, kortom waar vind je de Limburgse voorgeschiedenis in lijstjesvorm?

Vanaf nu is daar een antwoord op: hier en hier (of ook in het menu links).

Na de enquête van vorig jaar (met als één van de opmerkingen dat het archief niet volledig is) is dit initiatief langzaam tot wasdom gekomen. En met de hulp van oude edities van het Limburgs Schaakblad - dank je wel Maurice! - zijn de meeste kampioenen van het LIC en LIK terug bekend, en in tabellen gegoten op deze site. Dat is nog niet genoeg: er zijn nog hopen toernooien met of zonder naam en faam die hier ontbreken. De Paasrapids van Leopoldsburg met telkens een massale opkomst, de uitstekend ingerichte jeugdtoernooien in Landen, jouw eigen club- en rapidkampioenschap, ... elk toernooi heeft zijn waarde, en verdient een blijvende herinnering. 

Ik hoop dat de gaten opgevuld worden, de fouten rechtgezet, en heel wat toernooien toegevoegd!

Veel plezier met het doorsnuisteren. Verbeter gerust elke fout die je tegenkomt, en voeg naar hartelust toe (mogelijk na aanmelden). Indien je er tegen opziet om een hele waslijst toe te voegen, kan je de gegevens ook naar mij toesturen: ik manipuleer de tabellen dan zo dat alles in één keer wordt toegevoegd. Geef mij gerust wat extra werk!