Dankzij de samenwerking met de Koninklijke Roeselaarse Schaakkring “De Torrewachters” en de steun van de Stad Roeselare, zette Belgian Military Chess Club vzw op 10 december 2022 voor de vierde editie van haar Rapid & Blitz Tournament voet aan de grond in West-Vlaanderen.
Met de Bosgenot-toevoeging werd met een artistieke knipoog ode gebracht aan Ben De Cat, in Roeselare ook gekend als culturele duizendpoot Delcatto, en een minuut stilte aan het begin van dit dubbel schaaktoernooi mocht bijgevolg niet ontbreken.

Na vier rondes Rapid is het WFM Daria VANDUYFHUYS die ongeslagen het klassement aanvoert, maar met slechts een half puntje voorsprong op de voet gevolgd wordt door Jan CHEUNG. Een kwintet aan schakers kijkt dan reeds tegen een achterstand van een volledig punt aan en lijkt enkel nog voor een plaatsje op het podium te zullen strijden.
Na de pauze toont de Nederlander niet voor niets naar België te zijn afgezakt en neemt in een onderling duel het commando over van WFM Daria VANDUYFHUYS.
Beide spelers laten vervolgens geen steken meer vallen, waardoor Jan CHEUNG met 6,5 op 7 punten het Rapid-gedeelte van deze eerste Bosgenot-editie op zijn naam mag schrijven en WFM Daria VANDUYFHUYS genoegen moet nemen met de zilveren plaats. Van het kwintet aan achtervolgers is het Yari COUCKE die in het tweede deel van het toernooi het beste voor de dag komt en met 5 op 7 punten het podium mag vervolledigen.
Yves SURMONT (-1900), Kenneth CAUWENBERGHS (-1700) en Lotus DECRAENE (-1500) mochten de resterende ratingprijzen in ontvangst nemen.

’s Avonds slaagt er tijdens de Blitz niemand in om ongeslagen de pauze in te gaan. Na zes rondes deelt het trio CM Max WAHLUND, WFM Daria VANDUYFHUYS en Yari COUCKE de eerste plaats met 5 op 6 punten. Eerste achtervolger Wesley DECLERCK kijkt dan al tegen een volledig punt achterstand aan.
Na de pauze lijkt Robbert DEGRAVE scheidsrechter te gaan spelen door achtereenvolgens te winnen tegen zowel de CM als de WFM, maar Yari COUCKE moet ook twee keer genoegen nemen met een remise. Het gevolg is dat we de laatste ronde ingaan met het duo WFM Daria VANDUYFHUYS en Yari COUCKE aan de leiding met 8 op 10 punten en CM Max WAHLUND op de derde plaats met een volledig punt achterstand.
In de laatste ronde laat het duo geen steek meer vallen, waardoor scheidingspunten de winnaar moeten aanduiden. Het is uiteindelijk Yari COUCKE die, gezien zijn rating eerder verrassend, als winnaar van het Blitz-gedeelte van de eerste Bosgenot-editie uit de bus komt. WFM Daria VANDUYFHUYS moet ook in deze discipline genoegen nemen met de tweede plaats, terwijl de Zweedse CM Max WAHLUND in de laatste ronde genoeg had aan een remise om het brons binnen te halen.
De ratingprijzen werden gewonnen door Robbert DEGRAVE (-1900), Kristof DE BEIR (-1750) en Marc ULENAERS (-1550).

Belgian Military Chess Club vzw hoopt dat het Rapid & Blitz Tournament “Bosgenot” een vaste waarde mag worden op de
West-Vlaamse schaakkalender en nodigt bijgevolg nu reeds iedere schaker uit in Roeselare voor de volgende editie van dit schaakevenement!!!

Bijlagen
Rapid Bosgenot 2022 - Result.pdf [2.24Mb]
Upload Dinsdag, 20 december 2022 door Rosseel Kimball
Blitz Bosgenot 2022 - Result.pdf [2.32Mb]
Upload Dinsdag, 20 december 2022 door Rosseel Kimball