Ook dit jaar sloegen Belgian Military Chess Club vzw en de Koninklijke Roeselaarse Schaakkring “De Torrewachters” de handen in elkaar om op 16 december 2023 van het Rapid & Blitz Tournament “Bosgenot” 2023 een mooi eerbetoon te maken aan wijlen Ben De Cat. Dit resulteerde in een tweede opeenvolgende financiële ondersteuning door de Stad Roeselare, wat het voor de organisatie mogelijk maakte om meer uitstraling te geven aan dit dubbel schaaktoernooi.

Zo werd er op voorhand reeds beslist om voor beide onderdelen een prijs te voorzien voor de beste “Torrewachter” en een wisselbeker over beide toernooien heen te integreren om het eerbetoon te versterken. De dag zelf werd er in Lokaal Oranje op site Kerelsplein bijkomend aangekondigd dat de geïnde inschrijvingsgelden maximaal omgezet zouden worden in prijzengelden en dat geen enkele “Torrewachter” met lege handen naar huis zou gaan!

Na vier rondes Rapid is het WFM Oriane SOUBIROU die ongeslagen het klassement aanvoert. Met slechts een half puntje voorsprong wordt de Française op dat moment op de voet gevolgd door het trio Quinten RAMACKER, Josse CHAERLE en Jannes CARPENTIER. Een octet aan schakers lijkt op dat moment met een volledig punt achterstand nog slechts voor de troostprijzen te zullen spelen.
Onmiddellijk na de pauze neemt Quinten RAMACKER in een onderling duel de leiding over van WFM Oriane SOUBIROU om vervolgens zelf onderuit te gaan tegen CM Emile BOUCQUET. Hierdoor verschijnt het trio CM Emile BOUCQUET, WFM Daria VANDUYFHUYS en Edward FARRINGTON na de zesde ronde plots aan de leiding van het klassement. Een kwintet aan schakers hoopt op dat moment stiekem nog op een plaatsje op het podium.
In de laatste ronde wint CM Emile BOUCQUET van Edward FARRINGTON en verliest de Belgische WFM van de Franse WFM, waardoor de eerstgenoemde met 6 op 7 alleen aan de leiding komt en als winnaar van het Rapid-gedeelte uit de bus komt. Scheidingspunten plaatsen vervolgens WFM Oriane SOUBIROU, Sieben VELDEMAN en Nando DE BLENDE respectievelijk op plaatsen twee, drie en vier. Guillaume DEVEQUE mag, eveneens op scheidingspunten, de Top-5 vervolledigen.
WFM Daria VANDUYFHUYS (-2000), Igor VANDUYFHUYS (-1900), Kris STEEN (-1750), Benoit DRUGMAND (-1650), Didier VANGEEL (-1550), Yannick RENCKENS (-1450), Louis BOUCQUET (-1350) en Ward WILMOTTE (-1200) mochten de resterende ratingprijzen in ontvangst nemen.
Yves SURMONT kreeg als beste “Torrewachter” van het Rapid-gedeelte het bierpakket van Brouwerij “De Logt” overhandigd.

Burgemeester Kris Declercq moest zijn aangekondigde aanwezigheid voor de prijsuitreiking van de Rapid wegens ziekte jammer genoeg annuleren, maar gelukkig kon Schepen Piet Delrue wel aanwezig zijn bij de start van de Blitz. De Schepen was duidelijk verheugd met dit bijzondere project, vereerde de aanwezige schakers met het spelen van de openingszet op het eerste bord van de eerste ronde van het snelschaaktoernooi en was vervolgens verbaasd over het tempo waarmee de stukken over het bord bewogen.

Net als vorig jaar slaagt er ’s avonds niemand in om tijdens de Blitz ongeslagen de pauze in te gaan. Dit keer vinden we na zes rondes het kwartet Quinten RAMACKER, Jimmy GEBOERS, Robbert DEGRAVE en WFM Daria VANDUYFHUYS met 5 punten op een gedeelde eerste plaats. Met slechts een half puntje achterstand is het duo CM Emile BOUCQUET en Igor VANDUYFHUYS op dat moment zeker nog niet buiten strijd.
Na de pauze neemt WFM Oriane SOUBIROU na vier ongeslagen wedstrijden voor de laatste ronde plaats naast Quinten RAMACKER aan de top van het klassement. Ook nu is de spanning te snijden, want met het duo CM Emile BOUCQUET en WFM Daria VANDUYFHUYS op slechts een half puntje achterstand zijn de kaarten duidelijk nog niet geschud.
Terwijl het tweede duo de dag niet winnend kan afsluiten, pakt het eerste duo wel nog een punt in de laatste ronde. Scheidingspunten bepalen dat met 9 op 11 Quinten RAMACKER zich de winnaar mag noemen van het Blitz-gedeelte en dat WFM Oriane SOUBIROU voor de tweede keer op rij genoegen moet nemen met een zilveren plaats. De Top-5 wordt, eveneens op scheidingspunten, aangevuld met CM Emile BOUCQUET, Jimmy GEBOERS en WFM Daria VANDUYFHUYS op respectievelijk de derde, vierde en vijfde plaats.
Igor VANDUYFHUYS (-2000), Jan LONDERS (-1900), Nico RAMACKER (-1800), Thomas DEBAERE (-1700), Yoran NOENS (-1575), Maurice BOLLE (-1400), Louis BOUCQUET (-1350) en Victor VANBESELAERE (-1200) mochten de resterende ratingprijzen in ontvangst nemen.
Het bierpakket van Brouwerij “De Logt” voor de beste “Torrewachter” in het Blitz-gedeelte ging naar Robbert DEGRAVE.

Met zowel een tweede plaats in de Rapid als een tweede plaats in de Blitz bleek WFM Oriane SOUBIROU de meest consistente deelnemer van het Rapid & Blitz Tournament “Bosgenot” 2023 te zijn. Met 123,5 punten mocht de Française dan ook de “Delcatto’s Bosgenot” Wisselbeker mee naar Rijsel nemen.
Wijlen Ben De Cat zal enorm vereerd zijn dat de wisselbeker onmiddellijk op internationale tournee trekt en dat er voor het twee jaar op rij een vrouw haar naam op de achterzijde van het schaakbord mag schrijven…

Met een verdubbeling van het aantal deelnemers ten opzichte van de eerste Bosgenot-editie en de vele positieve commentaren tijdens de tweede Bosgenot-editie kan Belgian Military Chess Club vzw alleen maar tevreden zijn over een zéér geslaagd Rapid & Blitz Tournament “Bosgenot” 2023.

De organisatie ging bijgevolg onmiddellijk over tot het vastleggen van een datum voor de volgende editie en ziet iedereen graag terug in het Kerelsplein op 14 december 2024 voor het Rapid & Blitz Tournament “Bosgenot” 2024!!!

Bijlagen
Rapid Bosgenot 2023 Result.pdf [6.99Mb]
Upload Woensdag, 20 december 2023 door Rosseel Kimball
Blitz Bosgenot 2023 Result.pdf [7.65Mb]
Upload Woensdag, 20 december 2023 door Rosseel Kimball
Wisselbeker Bosgenot 2023 Result.pdf [425.17Kb]
Upload Zondag, 07 januari 2024 door Rosseel Kimball