Het jeugdtoernooi van Overpelt was ook dit jaar weer een schot in de roos met een internationaal deelnemersveld met ook spelers uit Nederland en Duitsland. Nadat iedereen was aangemeld bij organisator Geert Meekers, kon hoofdwedstrijdleider Luc Cornet het startschot geven aan de 41 deelnemers verdeeld over 3 groepjes. 7 ronden van 10min per speler kondigden zich aan om de kinderen een leuke schaaknamiddag te bezorgen op deze druilige regendag.

Onder leiding van Heidi Vints werden 3 opstappertjes samen met 16 1ste stappers ingedeeld. Giel Peeters en Erik Zakoryan namen de sterkste start en kwamen elkaar tegen in ronde 4 met het maximum van de punten. Giel won het onderlinge duel en kwam zo alleen aan de leiding. Naaste achtervolger Alexander Akkers zette Giel onder druk door alle volgende ronden te winnen, maar Giel bezweek niet en stoomde onbedreigd door naar de overwinning met de maximumscore. Alexander strandde op een 2de plaats met een ruime voorsprong op Arne Drees die 3de werd. Beste meisje in stap 1 was Sophia Thomas met 3 op 7 en met evenveel punten werd Nelles Schoofs ten slotte de primus bij Opstapje.

12 jongens betraden de arena van stap 2 onder leiding van Marijke Mensch. De broers Jack en Greg Herrygers stonden na 3 ronden al 1 punt los van alle concurrentie en zouden in ronde 4 onderling moeten uitmaken wie vandaag de beste was. Jack trok aan het langste eind, maar moest een ronde later zijn meerdere erkennen in Finian Kreibich, waardoor alles weer te herspelen was. In ronde 6 moest Greg plots de rol lossen door verlies tegen clubgenoot Siebe Gabriels die hiermee langszij kwam op een gedeelde 3de plaats. De laatste partij werd door de top 4 gewonnen, waardoor het scheidingssysteem moest beslissen over het podium. Finian werd hierdoor kampioen voor Jack. Greg tenslotte kon nog net voor Siebe blijven en kreeg het brons.

In de hoogste groep, waar iedere stap 3 speler of hoger samen speelt, stond er geen maat op Shani Celgin. Hij trok zich er niets aan dat er ook 2 volwassen spelers buiten categorie meespeelden en nam elke ronde zijn scalp mee naar huis. Met een maximumscore won hij het open toernooi met sprekend gemak. Victor Van Houdt pakte plaats 2 voor Rik Herrygers. Dylano Van Der Put werd op enige afstand kampioen bij stap 3+ en Miek Schoofs won tenslotte bij de meisjes.

Naast de mooie bekers voor de 7 kampioenen, kreeg ook elke deelnemer een leuke medaille als aandenken aan dit toernooi in Pelt en zo keerde de vredige rust terug in de clublokalen van schaakclub Pelter Pion Overpelt.

Tot volgende jaar!

Alle uitslagen op de swar-site: