Traditioneel vindt op de vierde vrijdag van juli het eerste van de twee zomerblitzen plaats. Nadat Houthalen dit 16 keer georganiseerd had en hier mee gestopt was, nam Hasselt dit vanaf 2008 over. En zo vond gisteren reeds de derde Hasseltse Zomerblitz plaats. Place to be was het alomgekende KA1 Hasselt, thuisbasis van Robert Pools en de zijnen. In totaal zakten op de kop 50 snelschaakliefhebbers af. Qua kwantiteit zeker een goede opkomst, maar geen record. En ook qua kwaliteit was het goed bezet. De winnaar zou moeten komen uit de Limburgse toppers Roy Schoemans, Jelle Sarrau (het toeval wou dat ze net evenveel snelschaakelo hadden) en Roel Hamblok aangevuld met de elohoogste Maurice Peek uit Nederland. De voornaamste outsiders waren Adrian Roos (Zottegem), Jan Lagrain of spelers uit Juventus Hasselt van destijds, Koen Merchiers (nu uitkomend voor Kortrijk) en Jan Bollen. Dat de spelers van heinde en verre kwamen, bewezen 3 deelnemers uit Kortrijk en 4 uit Zottegem.

Al na enkele rondes was vrij duidelijk dat Roy Schoemans zijn dag niet had. In ronde 3 moest hij al een remise toestaan en in ronde 4 verloor hij van Jelle Sarrau. Ook Maurice Peek moest in ronde 4 een nederlaag incasseren tegen Roel Hamblok. In ronde 5 moesten beide winnaars, als enige ongeslagenen tot dan toe, het tegen mekaar opnemen wat Jelle - vrij gemakkelijk - won. Hij won ronde na ronde totdat in ronde 9 hij verloor van Maurice Peek. Maar nog steeds stond hij alleen aan de leiding, aangezien zijn tegenstander onderweg nog een remise had toegestaan. Bij het ingaan van de laatste ronde bleven beide spelers op een half punt, maar Jelle gaf geen krimp en won ook zijn laatste wedstrijd. Hiermee werd hij de verdiende winnaar. Maurice, die in zijn laatste partij zelfs niet verder kwam dan remise, werd tweede op één punt. Roel werd derde op 2,5 punt en de gebroeders Roos vervolledigden de top 5.

Wedstrijdleider had - buiten het collecteren van de resultaten - geen werk, zeker niet op scheidsrechterlijk vlak, wat dus op het sportieve en vriendschappelijke karakter van dit toernooi duidt. Bij de prijsuitreiking dankte hij dan ook de spelers hiervoor en nodigde hij hen uit op één van de volgende Limburgse gelegenheden, zijnde de zomerblitz te NLS op 30/07/2010, de 6de Landense rapid op 15/08/2010 en de 16de Michel Szostek te Maasmechelen op 05/09/2010.

De einduitslag en de resultaten per ronde zijn te vinden in bijlage.

ADDENDUM

Met dank aan Jef De Puydt, ziehier enkele sfeerfoto's van de 3de Hasseltse Zomerblitz:  

http://picasaweb.google.be/jefpuit/LimburgsBlitz2010#

Bijlagen
3de Hasseltse Zomerblitz.html [101.06Kb]
Upload Zaterdag, 24 juli 2010 door Cornet Luc