Op 24 mei 2019 daagden er in totaal dertig deelnemers op voor het Belgian Military Chess Event, dat dankzij de steun van de 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen de laatste jaren haar thuisbasis gevonden heeft in Kwartier “Majoor HOUSIAU” te PEUTIE.

Zowel in de Open Reeks, die dit jaar ingediend werd als Rapid-toernooi bij de Fédération Internationale des Échecs (FIDE), als in de Recreantenreeks mocht de Belgian Military Chess Club een aantal nieuwe namen ontvangen en bij de officiële opening van de 29ste editie van dit schaakevenement door Kapitein-commandant Bert DE HOUWER (Tweede Commandant van de 6de Groep Communicatie- en Informatiesystemen) vond er op het eerste bord onmiddellijk een duel plaats tussen de twee favorieten FIDE-Meester Marcel ROOFTHOOFD en Vrouwen-Kandidaat-Meester Daria VANDUYFHUYS.

Net zoals vorig jaar was er in de open reeks na vier ronden niemand meer met het maximum van de punten. Marcel ROOFTHOOFD en Marc KOCUR kwamen met 3,5 op 4 het beste uit de startblokken en werden tijdens de middagpauze op de voet gevolgd door Cédric DUPUIS en Daria VANDUYFHUIS. Met amper een half puntje achterstand kan dit duo de leiders dus nog het vuur aan de schenen leggen …
Ook bij de recreanten slaagde er in de voormiddag niemand in om een vlekkeloos parcours af te leggen, maar in deze reeks mocht Kristof BRYS met 3,5 op 4 wel alleen aan de leiding de middagpauze in. Hier lijkt het enkel Rik BOUDRY te zullen zijn die de leider nog van zijn troon zal kunnen stoten, aangezien de rest van het peloton op dat moment reeds tegen een volledig punt achterstand aankijkt!

Na de middagpauze neemt Marcel ROOFTHOOFD de maat van Marc KOCUR en deelt Daria VANDUYFHUYS de punten met Cédric DUPUIS. Vervolgens moet laatstgenoemde ook het hoofd buigen voor de FIDE-Meester, waardoor Marcel ROOFTHOOFD in de laatste ronde genoeg heeft aan een half puntje om het Belgian Military Chess Event bij zijn eerste deelname ook onmiddellijk op zijn naam te schrijven!
Bij de recreanten gaat Kristof BRYS kopje onder tegen Peter NAGY en moet Rik BOUDRY genoegen nemen met een remise tegen Philip LEDEGEN, waardoor er in de laatste ronde nog een drietal spelers kans maken om op het hoogste schavotje te komen…

Terwijl Marcel ROOFTHOOFD in de laatste ronde geen moeite had om de eindzege in handen te houden, trok Daria VANDUYFHUYS in een onderling duel met Marc KOCUR het zilver naar zich toe. Pim YDO en Cédric DUPUIS kwamen met winst in de laatste ronde nog op gelijke hoogte van Marc KOCUR, maar moesten het brons op scheidingspunten toch aan de militair uit Limburg laten.
Terwijl zowel Rik BOUDRY als Peter NAGY in de laatste ronde genoegen moesten nemen met een remise, liet Kristof BRYS zijn titelkansen in de recreantenreeks uit handen glippen door verlies tegen Philip LEDEGEN. Het goud ging op scheidingspunten uiteindelijke naar Rik BOUDRY en het zilver naar Peter NAGY. Kristof BRYS werd getroost met het brons, maar had eveneens scheidingspunten nodig om tweelingbroer Yves BRYS van het podium af te houden.

Ook voor de prijsuitreiking diende Majoor Stafbrevethouder Stéphane COUNASSE zich omwille van professionele redenen te laten vertegenwoordigen door zijn Tweede Commandant, die de felbegeerde trofeeën aan de respectievelijke winnaars mocht overhandigen.

Na de prijsuitreiking werd er met een glaasje in de hand nog wat nagepraat over een wederom geslaagde editie van het Belgian Military Chess Event en werd er al even een blik naar de jubileumeditie van volgend jaar geworpen!

Bijlagen
Uitslag (Open).PNG [103.35Kb]
Upload Zondag, 26 mei 2019 door Rosseel Kimball
Uitslag (Recreant).PNG [71.75Kb]
Upload Zondag, 26 mei 2019 door Rosseel Kimball