Ook onder het bevel van Luitenant-kolonel van het Vliegwezen Bart GRIETEN kon Belgian Military Chess Club vzw rekenen op de steun van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord voor de organisatie van het Belgian Military Chess Event.
Voor de 32ste editie van dit militair schaaktoernooi meldden er zich uiteindelijk 38 deelnemers aan in het Kwartier “Generaal-Majoor LIBBRECHT”. Hiermee kwam -na twee ietwat povere post-corona edities- het deelnemersrecord van 1991 wel terug in het vizier, maar waren er uiteindelijk toch te weinig schakers om dat record ook effectief te breken.
Een overvolle agenda liet het commando van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord niet toe om het Belgian Military Chess Event 2024 officieel te openen met de uitvoering van de eerste zet op het eerste bord, maar met de naam van de korpscommandant op de deelnemerslijst kondigde er zich op 03 mei 2024 wel een andere primeur aan.

In tegenstelling tot vorig jaar slaagde er in de open reeks niemand in om met het maximum van de punten de middagpauze in te gaan. Na vier rondes deelt het trio Emilio RODRIGUEZ MARTIN (winnaar van 2023), jeugdspeler Akul GUPTA en Jan LONDERS (bronzen medaille in 2023) de eerste plaats met 3½ punten op 4. Een kwartet aan schakers hijgt op dat moment met slechts een half puntje achterstand nog steeds in de nek van de leiders, waardoor de namiddag zich toch nog spannend aankondigde.
Quinten COBERT hield bij de recreanten tijdens de eerste vier rondes de punten wel thuis en met een volledig punt voorsprong op eerste achtervolger Johnny PUT wierp deze nieuwkomer zich tijdens het uitdelen van de broodjes op als titelkandidaat in deze reeks. Met het trio Kristof BRYS, Bob MINNAERT en Lennert ROSSEEL (zoon van …) was er wel nog strijd voor de derde podiumplaats.

Onmiddellijk na de middag geeft Emilio RODRIGUEZ MARTIN rechtstreekse concurrent Akul GUPTA een nekslag en in de volgende ronde laat Jan LONDERS een half puntje liggen tegen Luc CORNET. Hierdoor komt de winnaar van vorig jaar net vóór de laatste ronde alleen aan de leiding met slechts een half puntje voorsprong op eerste achtervolger Jan LONDERS. Een sterk opkomende Kimball ROSSEEL en een sterk presterende Luc CORNET vechten ondertussen met een volledig punt achterstand voor de bronzen medaille.
Met een broodje Kip Curry achter de kiezen weet Johnny PUT dankzij winst in een onderling duel na de middagpauze onmiddellijk op dezelfde hoogte te komen van Quinten COBERT. Vervolgens deelt hij de punten met Bob MINNAERT, waardoor de secretaris van Belgian Military Chess Club vzw na de voorlaatste ronde toch nog een half puntje moet prijsgeven ten opzichte van Quinten COBERT. Bob MINNAERT staat op dat moment alleen op de derde plaats, maar moet nog steeds opletten dat niemand van het trio Kristof BRYS, Lennert ROSSEEL en Philip LEDEGEN het kaas van zijn brood eet.

In de laatste ronde zet Emilio RODRIGUEZ MARTIN de zilveren medaille van vorig jaar (Kristof STEYLS) opzij en weet de schaker met Spaanse roots voor het tweede jaar op rij zijn favorietenrol in dit schaaktoernooi waar te maken. Dit keer niet met het maximum van de punten, maar met 6½ op 7 punten wel de terechte winnaar van het Belgian Military Chess Event 2024!
Terwijl Kimball ROSSEEL het laken naar zich toe trok tegen Jan LONDERS, kon Luc CORNET zijn toernooi niet winnend afsluiten tegen Christoph MOGA. Hierdoor springt de voorzitter van Belgian Military Chess Club vzw met een vlekkeloos namiddagparcours naar de tweede plaats.
Met een overwinning in de laatste ronde tegen Piet ULBURGHS, neemt Victor SCHLECK op scheidingspunten de bronzen medaille mee naar de Oostkantons. Jan LONDERS en Christoph MOGA blijven met lege handen achter…
De Top-3 bij de recreanten weet het schaakevenement winnend af te sluiten, waardoor het klassement op het einde van de dag niet meer wijzigde in deze reeks. Quinten COBERT werd met 6 op 7 de verdiende winnaar bij de recreanten. Na een gouden en een bronzen medaille neemt Johnny PUT dit jaar het zilver mee naar huis en nieuwbakken lid van Belgian Military Chess Club vzw Bob MINNAERT pakt het brons terug mee naar Beveren.
Onderaan dit klassement liet Bart GRIETEN zien geen dummie te zijn op het vlak van schaken. De Korpscommandant van het Centrum voor Basisopleiding en Scholing Noord kwam zijn belofte om deel te nemen aan de laatste drie rondes van het toernooi na en met twee winstpartijen liet hij de rode lantaarn tijdens dit historisch moment zelfs over aan Caroline SCHILLEMANS, de enige vrouwelijke schaker onder het gezelschap. Deze veelbelovende entree vraagt om een volledige deelname aan het Belgian Military Chess Event om te zien of betrokkene de huidige winnaars het vuur niet aan de schenen kan leggen…

Traditiegetrouw werd er nog wat nagepraat over een meer dan geslaagde editie van het Belgian Military Chess Event, waar beduidend meer recreatieve schakers aanwezig waren. Ook de aanwezigheid van een aantal nieuwe militaire gezichten stelde de organisatoren meer dan tevreden!

Bijlagen
32nd Belgian Military Chess Event 2024 - Open [3.39Mb]
Upload 2 weken geleden door Rosseel Kimball
32nd Belgian Military Chess Event 2024 - Recreanten [1.59Mb]
Upload 2 weken geleden door Rosseel Kimball